Gecompliceerde zwangerschap

Er zijn zwangerschappen die gecompliceerder zijn dan anderen en samen gaan met spannende momenten, onzekerheden en waarbij ingrijpende beslissingen gemaakt moeten worden. Er zijn kinderen die eerder geboren worden dan eigenlijk wenselijk is om grote risico’s uit te sluiten. James is zo’n kindje. Met 34 weken en 1 dag werd hij door zijn mama en papa verwelkomd. Op de OK want James is door middel van een keizersnede geboren. Een emotioneel proces maar vol met vertrouwen en onder begeleiding van gynaecologen van het Máxima ziekenhuis in Veldhoven. En wat een kanjer is James, een knapperd en wat doet hij het goed!

Eerste kindje

James is het allereerste kindje wat ik op de OK in het Máxima ziekenhuis mocht fotograferen. En daar ben ik zijn ouders en het Máxima ontzettend dankbaar voor. Het is alles behalve vanzelfsprekend voor ziekenhuizen om geboortefotografen toe te laten op de OK. Maar het Maxima wil ouders de mogelijkheid geven om de geboortedag van hun kindje professioneel vast te laten leggen. Zij zien de waarde van foto’s in en hoe betekenisvol het is om zo’n levensveranderende dag te kunnen blijven herinneren en te kunnen zien wat wellicht is ontgaan.

Geboortefotografie op de OK

Om geboortefotografie op de OK van het Máxima ziekenhuis toe te staan was een pilot nodig. Marian en Davy zijn kort voordat de datum waarop de keizersnede gepland stond benaderd door het Máxima of zij wilde meewerken aan de pilot. Twee voor mij totaal onbekende mensen lieten mij deelgenoot zijn van de komst van hun allereerste kindje en gaven mij het vertrouwen om hun momenten met mij te delen.
Marian, de moeder van James, heeft haar ervaring met de pilot en met mij opgeschreven. Inmiddels zijn we enkele weken verder en is James thuis waar hij de harten van zijn ouders laat groeien.

Een moeder vertelt

29 april 2022: de dag waar wij al heel lang naar uitkeken en een mijlpaal waarvan we niet zeker wisten of wij deze wel gingen halen.
Tijdens onze 20 weken echo hebben ze Vasa Previa geconstateerd.
Onze wereld stond op zijn kop en een lange ziekenhuis opname volgde.
Het enige wat wij moesten doen was week 34/35 halen en onze zoon kon dan met een geplande keizersnede ter wereld worden gebracht.

Keizersnede

De doctoren bespraken hoe een keizersnede werd uitgevoerd en de kinderarts besprak alle noodzakelijke topics die horen bij een vroeggeboorte.
De tranen rolden over mijn wangen bij de gedachten dat ik hem wellicht door zijn termijn niet kon vasthouden op de OK en dat hij meteen met papa naar de medium care of NICU zou worden gebracht en ik wellicht uren later met hem herenigd zou worden.
En daar was Auke. Ze begreep precies wat ik als moeder zou missen en haar missie was dat stukje vastleggen waar ik niet bij kon zijn of kon zien.
De dag van de keizersnede zaten we vol spanning en plezier te wachten. Wij waren als eerste aan de beurt en wisten dat hij binnen aanzienlijke tijd geboren zou worden. Op de OK heeft Auke ons avontuur vastgelegd. Het zijn bijzondere en indrukwekkende foto’s van de keizersnede zelf.
En toen kwam onze zoon ter wereld. Er gebeurt zoveel om je heen en zelf gaat alles in een roes voorbij. Toen kwam daar het moment. Hij mocht ondanks zijn vroeggeboorte even bij mama. Bij het bekijken van deze foto’s rollen de tranen over mijn wangen. Auke heeft dit moment vastgelegd en onze emoties als nieuwe ouders.
Ook wilde ik, de voor mij tikkende tijdbom (de vasa previa), zien die in mijn buik zat. Auke heeft voor mij de placenta, navelstreng en buikvlies vastgelegd. Je kunt duidelijk de blootliggende bloedvaten die over de buikvlies lopen op de foto’s zien. Dit was het laatste stukje van de puzzel omtrent Vasa Previa.

Geboorteverhaal

2 uur na de geboorte ben ik eindelijk herenigd met mijn man en onze zoon.
In die 2 uur heeft mijn hoofd overuren gedraaid en heb ik alle scenario’s voorbij zien komen. Met maar 1 vraag: hoe doet onze zoon het?
Auke wist voor mij de 2 onbekende uren vast te leggen. Deze foto’s maken het verhaal van de geboorte van onze zoon compleet. Zijn eerste momenten en de band tussen mijn man en onze zoon.

Ik kijk met een heel fijn gevoel terug na de foto’s en ik wil graag Auke bedanken voor het waarmaken van onze wensen.